Trivsel och omtanke

Att visa hänsyn och omtanke om sina grannar skapar ett trevligt boende för oss alla. Det är ofta små saker som får stor betydelse och det kostar vare sig tid eller pengar. Ett leende eller en vänlig gest betyder så oändligt mycket.

Rökning

Tänk på att det kan finnas allergiker och icke-rökare i våra fastigheter.

Rökning är förbjudet i allmänna utrymmen som entréer, trapphus, förråd och hissar.

 Vid rökning på balkong eller uteplats bör hänsyn tas till närliggande lägenheters luftintag.

 Det går alldeles utmärkt att röka inne i lägenheten, ännu bättre om du gör det vid spisen i närheten till köksfläkten då går röken uppåt och ut ur fastigheten utan att störa någon annan.

Kasta inte heller fimpar från fönster eller balkong då dessa dels skräpar ner, dels också kan hamna på grannens balkong/genom öppet fönster och orsaka både obehag och brandrisk.

 Du som röker utomhus - tänk på att det inte ser snyggt ut med fimpar överallt och glöm inte att små barn och husdjur kan vara nyfikna på allt som ligger på marken. Ha med egen askkopp. Lämna inte kvar fimpar - inte ens i askkopp eller burk.

Alarm från hiss

När hissens alarmklocka ringer är det bra om du tar reda på vad som hänt. Det kanske bara är du som hör larmet! Försök lugna den som sitter fast i hissen och ta kontakt för att få hjälp. Telefonnummer till hissjouren finns på anslagstavlan i porten. Nästa gång kan det vara din tur att behöva hjälp. 

Ljud eller oljud

Tänk på att våra hus är byggda av betong och att ljud fortplantar sig väldigt långt, ibland flera våningar. Låt radio, tv, skivspelare och musikinstrument vara den underhållning du själv vill ha. Det är oftast de dova tonerna som slår igenom. 

Vid ombyggnationer är det bra om du sätter ett meddelande i hissen om att arbete pågår i din lägenhet. Det är lättare att stå ut med ett ljud om man vet att det är tillfälligt och att det snart upphör. Att borra eller bulta i väggarna tär på grannarnas humör och sådant arbete får endast ske under dagtid.


Portar och dörrar

Entréportarna ska hållas stängda. Det förhindrar ovälkomna besök, håller kvar värmen i husen och minskar även våra energikostnader. 

Dörrarna till våra vindar ska vara stängda. De är en del av vårt brandskydd, men förhindrar också inbrott och påverkar energikostnaderna. 

Hur det ser ut i våra portar är lika viktigt för trivseln. Vi anlitar ett städföretag för trappstädningen, men det innebär inte att du slipper ansvaret. Hjälp oss hålla ordning i våra gemensamma utrymmen! 

Snöröjning

Det är många som har ett ansvar för snöröjning och sandning. Föreningen ansvarar för snöröjning och sandning på gångvägarna framför och bakom portarna.

Kommunen ansvarar för snöröjningen fram till vår fastighet och parkering samt på trottoaren närmast gatan. 

Glöm inte!

Det du själv inte vill bli utsatt för skall du inte heller utsätta dina grannar för! Visa särskild hänsyn mellan 22.00 - 08.00. 

För vår trivsel i brf Annandagen! 

Vi bor i ett flerfamiljshus där vi mer eller mindre är beroende av varandra. Vi har olika vanor och levnadssätt och då gäller det att vi respekterar varandras behov och önskemål. Vår förening ska vara trivsam, och för oss alla – internt och externt – en attraktiv förening att bo i! 

Vi har sammanställt några punkter för inne- och utomhusmiljön. Har du synpunkter på något av detta ber vi dig att kontakta någon av oss i styrelsen. Kontaktuppgifter finns i din port.

Den yttre trivseln 

 • Föreningen har en gemensam utegrill stående på gräsmattan och den får användas av alla boende i föreningen. Grillgallret finns i mittenförrådet på gården och hänger på väggen till vänster när du kommer in. Det är inte tillåtet att använda koleldade utegrillar på balkonger och egna uteplatser/altaner.
 • På balkongerna är det på grund av risk för brand inte tillåtet att använda öppen eld eller explosiva varor så som marschaller, facklor, fyrverkeriet eller liknande.
 • Om du exempelvis använder parasoll eller hängande ampel på balkongen, ber vi dig att se till att den sitter ordentligt fast.
 • Balkonglådor ska hängas på räckets insida för att inte ramla ned och skada någon. Var försiktig när du vattnar och sopar balkonggolvet så att inte grannen under besväras.
 • För markiser och insynsskydd får endast markisväv med beteckningen DIS 5173/5 enligt Sandatex katalog användas. Observera markiser får enbart fästas på fönsterkarm, aldrig på putsade ytor.
 • Parabolantenner som sticker ut från fasad eller räcken får inte sättas upp.
 • Att skaka mattor, sängkläder eller liknande får inte ske från din balkong eller genom ditt fönster. Använd gärna föreningens piskställ.
 • Cyklar ska ställas i cykelställen eller i förråden.
 • Gårdsförråden är avsedda enbart för cyklar samt föreningens egna utemöbler och redskap.
 • Marklägenheternas innehavare ansvarar själva för skötseln av sina uteplatser, med tillhörande häckar och planteringar. Föreningen svarar för skötseln av övrig tomtmark.
 • Respektera innehavarna med marklägenhet och gå därför inte intill fasaden för att få en snabb genväg. 

Den inre trivseln 

 • Trapphus – entré och våningsplan – ska hållas fria från personliga tillhörigheter. De ska inte användas som förvaringsplats, med undantag för rullatorer och barnvagnar utan insats vilka får ställas upp på anvisad plats.
 • Det är inte tillåtet att förvara några tillhörigheter utanför förråden på vinden.
 • Under vardag mellan klockan 23.00 till klockan 06.00 samt lördag, söndag och helgdag mellan klockan 23.00 till klockan 08.00 vill vi att det lugnt och tyst i fastigheten. Det betyder att du under denna tid inte ska använda tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, dammsugare eller elverktyg (borr o dyl.).

Reparations- och underhållsarbeten såsom spikning, borrning, sågning, bräckning eller arbeten med elektriska handverktyg får endast ske vardagar mellan klockan 08.00 till klockan 21.00 och lördag, söndag och helgdag mellan klockan 10.00 till 21.00.